Over Historisch Museum Ommen

In de molen Den Oordt en voormalig tolhuis in Ommen bevindt zich het Streekmuseum Ommen. Tal van voorwerpen uit de streek zijn hier verzameld. Het museum heeft een unieke expositie voor elk wat wils en voor jong tot oud. Er is een grote verzameling aan streekklederdrachten te zien, verder huistafereeltjes uit vervlogen tijden en een oud schoolklasje.

Een brandspuit uit eind 1800 en een oud uurwerk uit de oudste kerk van Ommen zijn zo maar enkele voorwerpen die tentoongesteld zijn. De nog werkende korenmolen is van binnen te bezichtigen en in het tolhuis zijn enkele werkplaatsen ingericht met historische ambachten.

Krishnamurti
In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw reisden jaarlijks duizenden mensen naar Ommen om te luisteren naar de preken van de Indiase wijsgeer Krishnamurti van de Orde van de Ster in het Oosten. Het Streekmuseum geeft een impressie over deze geschiedenis evenals die van het strafkamp Erika uit de Duitse bezetting daarna (1940-1945) met onder andere een maquette van het strafkamp. Er is een deel van een voormalige houten barak van het voormalige strafkamp te bezichtigen in het museum.

Gastvrij
Het Streekmuseum is een ANWB Gastvrij punt en schenkt voor wie dat wil koffie/thee. Hartelijk welkom in het Streekmuseum. Een plek bij uitstek om u te verdiepen in de geschiedenis van het mooie Ommen en omgeving.