Klederdracht

Dit is geen gewone werkgroep: de dames die onze oude kleding beheren komen niet maandelijks of wekelijks bijeen, zoals de meeste andere werkgroepen doen.

Maar tegelijk zijn ze wel degelijk belangrijk: Al vanaf het ontstaan van de Historische Kring Ommen werd er kleding binnen gebracht. Meestal omdat er huizen (of zolders) werden leeggeruimd, na het overlijden van de oudste generatie. Dat gaf een grote voorraad van zwarte (en zware) “zondagse pakken”, zoals ze meestal door de boerenbevolking werden gedragen. Ook is er een ruime voorraad “knippiesmutsen”, rokken met jakjes en schorten ingebracht.

Daarnaast weden er ook jurken ingebracht, zoals ook de ‘burgerdames” die droegen. En niet te vergeten: mantels en hoedjes, maar ook herenhoeden en petten.

Deze spullen werden vaak gebruikt op de diverse ledenavonden om een soort “modeshow” voor het voetlicht te brengen. Dat ging niet alleen over klederdrachten, maar een avond kon ook gevuld worden met het showen van oude beroepskleding of bruidsjurken.

Hiermee werden zelfs hele optredens op de Ommer Bissingh gegeven.

De kledingcollectie groeide tegen de klippen op, doordat de meeste families het moeilijk vinden om de kleding van opa en opoe weg te doen. Dan voelt het afstaan aan HKO (Historische Kring Ommen) beter.

Nu we gingen verhuizen naar het nieuwe gebouw op Den Oordt, moest er echt worden gesaneerd, wat ook voor de dames die zich met de kleding bezig houden, niet gemakkelijk was.

Maar er is nog heel veel bewaard hoor.

De modeshows zullen misschien niet meer op het programma staan, maar mocht u kleding zoeken voor bijvoorbeeld een “stukje” op de bruiloft van een familielid, kunt u altijd vragen of er iets te regelen valt.

Dan neemt u contact op met Ali Pot of Dina Poortier.

Ali is te bereiken via alihenkpot@hotmail.com of op 0529-454806.

Dina bereikt u via 7731hc71@hetnet.nl of op 0529-453144 of 06-12437625.